OUT NYC GAY Hotel

The Latest

mrt 18, 2012

Reisverslag New York “I couldn’t think of a better place then where we are right now!”

(Gepubliceerd in de GayKrant)

Nu het Same-sex marriage er is toegestaan, de pride er weer aankomt en in maart de stad haar eerste Gay-hotel opent, zijn er weer genoeg redenen New York aan te doen.

Wanneer je geland bent op JFK International Airport, is de kans groot dat je de kale aankomsthal nog niet betreden mag, omdat je eerst nog verantwoording af dient te leggen aan de zoveelste douanebeambte die je tegenover je krijgt. Deze man wil weten waarom je hier bent, wat je er van plan bent te gaan doen en met wie je dit denkt te zullen doen. Omdat je wellicht een verwelkoming verwacht had en geen verhoor kunnen deze vragen allemaal nogal onverwachts komen. Antwoord dan gewoon dat je de Gay-kant van de stad ontdekken wilt, loop rustig door en laat, door je eerlijke antwoord, een verbouwereerde douanebeambte achter. Eenmaal in een gele taxi op weg naar het centrum wordt haar silhouet met de minuut duidelijker. Je bent aangekomen in New York!

Aangekomen op Times Square betaal je de chauffeur met een stapeltje vers gepinde dollars en loop je een Starbucks binnen om je te warmen aan een kop verse koffie. Alle lichtgevende musicalaankondigingen zorgen ervoor dat een keuze maken nog moeilijker wordt. Een voorstelling bezoeken is misschien wel de best denkbare start van een bezoek aan dit theatermekka van de wereld, er is immers genoeg te zien. Bijvoorbeeld de musical Spiderman (eindelijk te zien), of de nieuwste hit van Joop van den Ende: Sister Act. Maar ook Off-Broadway valt er in de kleinere theaters genoeg moois te zien.

In New York verplaats je jezelf het makkelijkst via het uitgebreide metronetwerk. Zo teleurstellend basic die van Amsterdam is en zo onbegrijpelijk moeilijk als die in Londen, zo prettig en overzichtelijk is die van New York. Je reist er makkelijk mee naar het meest zuidelijke puntje van Manhattan (het eiland waar je aan denkt wanneer je het over het eigenlijk veel grotere New York hebt). Hier kun je op de gratis veerdienst stappen, die recht langs het vrijheidsbeeld vaart op weg naar de overkant van de Hudson rivier. De veerboot biedt een goed uitzicht op het door de fransen geschonken 46 meter hoge beeld. Tip: Ga voor het beste zicht op het beeld op de heenreis rechts en op de terugreis links zitten.

Eenmaal terug op Manhattan kun je een bezoek brengen aan de nabijgelegen Wall Street of een kijkje nemen bij de plaats waar vroeger het WTC gestaan heeft. Maar loop ook eens door naar de wijk Meatpacking district, dat erg in opkomst is. Hier gebeurt veel, de wijk bloeit op met leuke bars, kunstwinkeltjes, koffiehuisjes en restaurantjes. Allemaal nog erg rustig, klein en goedkoop. Underground is er veel te beleven en er heerst een sfeer waar je je niet snel bedreigd zult voelen. Hier woont de jonge vlotte gay.

Wat een fantastische ervaring kan zijn, is het bijwonen van een kerkdienst in Harlem. Grijp op weg naar de kerk een bagel cream cheese mee die op elke straathoek wel verkocht wordt. Aangekomen bij de kerk word je hartelijk ontvangen. De zaal is enkel gevuld met prachtig geklede, donker gekleurde mensen. De pastoor loopt binnen en begint enthousiast zijn verhaal. Hij vertelt dat het hem stoort dat we tegenwoordig steeds minder tijd voor elkaar nemen en dat deze instelling van mensen het leven niet leuker maakt. We zijn vreemden van elkaar geworden en dat hoeft niet! Daarom roept hij op om direct je buurman of buurvrouw te omhelzen en hem of haar te vertellen hoe blij je bent dat hij of zij er is. Terwijl iedereen zijn advies opvolgt, roept hij boven de enthousiaste zaal uit: "Every day above the ground is a good day!" En direct worden orgel en drum ingestart en begint het gospelkoor uitbundig te zingen en op de muziek mee te bewegen. Wat een feest! Wat een warmte! "I couldn’t think of a better place then where we are right now!" hoor je er nog net bovenuit!

Met vernieuwde energie door de kerkdient loop je door Central Park richting het Guggenheim Museum. Dat is ook typisch New York, het is verbazingwekkend hoeveel power je van deze stad krijgt. Het snelle verkeer, de vele mensen, de activiteiten en de hoge gebouwen, het vergt gek genoeg geen energie, maar je krijgt het er van. Wanneer je het park uitloopt zie je het indrukwekkende museum al liggen. Beeldig verlicht en waar de collectie dan gek genoeg altijd een beetje van tegenvalt. Dat geldt niet voor de enkel blokken verder gelegen Frick Collection. In dit prachtige oude museum zie je een willekeur van kunst van Europese meesters, zowel schilderijen als beeldhouwkunst als meubilair. Bekende werken van Johannes Vermeer en Rembrandt van Rijn zijn er te zien in een prachtig pand dat ooit bewoond werd door Henry Clay Frick, een Amerikaanse staalmagnaat met een indrukwekkende kunstverzameling die gelukkig, ook na zijn dood, in het pand te zien is gebleven.

Wanneer je zin krijgt in een drankje kun je gay-bar Stonewall Inn opzoeken. In de jaren ‘60 werden er veel invallen in Gay-bars gedaan door de politie. Maar toen in de zomer van 1969 enkele drag-queens, de barman en de portier van dit café werden gearresteerd kwam de gay-community in opstand. Jaren van opgekropte woede kwam naar buiten en voor het eerst werd er teruggevochten. Dat allemaal voor dit café dat sindsdien een begrip is in de wereld. Een jaar later begon hiervandaan de eerste Gay Pride Parade. Het is 365 dagen per jaar geopend en trekt een gemixt publiek, iedereen komt hier, al is het maar vanwege de comédienne Poppi Kramer die er achter de bar staat. Zij maakt graag haar bekende Upsidedown pineapple cake glaced with resberry sauce voor je. Vroeger woog ze 100 kilo, nu niet meer, omdat ze naar eigen zeggen, haar eigen drankjes inmiddels laat staan.

De dag beginnen ken je goed doen aan Columbus Circle, bij het restaurantje Aq Kafe serveren ze heerlijke oat milk (havermoutpap) met vers fruit als ontbijt. En voor het laatst gaat je blik over de stad, je slaat je koffie snel achterover en begint te rennen om je vliegtuig nog te halen. Wat een fantastische stad is dit, het doet je beseffen dat het leven waard is om geleefd te worden. Al is het in haast, want alles en iedereen heeft hier altijd haast.

 

Tips:

In Maart opent het OUT NYC GAY Hotel er haar deuren. Bestaande uit 105 kamers, een sportzaal, 3 tuinen en een heuse Dance club. Kamers beginnen bij $200 per nacht.

New York kleurt ook dit jaar weer even roze. Van 16 t/m 24 juni vindt de Gay Pride plaats.

De stad heeft haar eigen museum voor homoseksuele en lesbische kunst, namelijk het “Leslie & Lohman Museum of Gay and Lesbian Art” Je vind er werken die van de gewaande paden afwijken. Met als doel een veilige haven te zijn voor zowel de kunstenaar als bezoeker.