Malibu Beach

The Latest

feb 15, 2012

Reisverslag: De Amerikaanse Westkust, roadtrip van Los Angeles naar San Francisco

(Artikel geschreven voor de GayKrant)

Amerika lijkt gebouwd met een praktische blik. Alles dient hier het gemak; asfalt is rijk vertegenwoordigd en het zijn de vele motels die de bermen van de wegen sieren, afgewisseld met de al dan niet bekende fastfoodrestaurants. Openbaar vervoer is er schaars, want dat vinden ze er toch maar moeilijk gedoe. Nee, de Amerikaan maakt zich het leven zo makkelijk en plezierig mogelijk. En waarom ook niet eigenlijk. Voor de holibi blijft er genoeg (nieuw) te ontdekken, vandaar: “De Amerikaanse Westkust”. We maken een roadtrip van Los Angeles tot aan San Francisco en stoppen onderweg op een paar uitnodigende plaatsen.

Los Angeles

Voor enkele honderden euro’s vlieg je al richting de westkust van Amerika. Los Angeleskent voornamelijk veel woningen en wegen. Niet heel bijzonder, het bezoeken van Hollywood en Beverly Hills is dan ook de voornaamste reden dat mensen een bezoekje brengen aan deze stad. Nu het weer goed gaat met de film-business in Hollywood maakt de bekende Walk of Fame weer een levendige indruk. Maar ook in Los Angeles zelf zijn er heus wel mooie dingen te zien, zoals het Paul Getty Museum. Via een monorailbaan langs de snelweg word je omhoog gereden, waardoor langzaam het museum op de top van de berg zichtbaar wordt. Binnen vind je er werken van kunstenaars als Rembrandt van Rijn, Gerrit van Honthorst en Vincent van Gogh. Lunchen doe je er met uitzicht over de stad en met je gezicht in de zon.

Wanneer je een tochtje maakt met de auto door de stad, kun je doorrijden naar Malibu Beach. Vanaf de pier zie je tientallen surfers eerlijk de golven met elkaar delen en zich met de meest mogelijke moeite staande proberen te houden.

In het centrum van LA, vinden in de zomermaanden openlucht concerten of filmavonden plaats in het Pershing Square Park. In dit kleine park ontmoet je dan veel mensen die je op de hoogte kunnen brengen van de geplande feestjes die avond. Kijk op de website van het park wanneer de concerten er plaatsvinden.


Venice Beach

Op de route naar San Francisco kom je veel moois tegen. De eerste stop is Venice Beach. Een stad met een verleden van hippies, er heerst tot op de dag van vandaag dan ook nog een ontspannen atmosfeer. Wanneer je langs de zee loopt, zie je de jonge kunstenaars hun waar verkopen en coffeeshophouders wiet aan de man brengen. En dat laatste is een gekke gewaarwording, er zijn doktoren die kunnen bepalen of je op medische basis wiet nodig hebt. Of je nou zou lijden aan slapeloosheid, diarree of stress, voor 150 dollar verwijzen ze je gewoon door naar een coffeeshophouder, erg moeilijk wordt het je allemaal niet gemaakt.

 

Venice Beach heeft een fantastische boulevard met daarop sporters, gelukzoekers en mensen die er komen voor wat ontspanning. Zo zat er tussen het warme zand en de vele hardlopers een jonge skater die je “Shity advice” geeft voor een dollar. Zijn advies luidt: “You shouldn’t gave me your money.” Dat is een beetje de humor en sfeer die hier heerst.


Uitgaan doen de homo’s uit de stad veelal in Hollywood, of ze komen samen in plaatselijke restaurants. Het enige gay-café van de stad wordt ook druk bezocht, in het opvallende lichtblauwe gebouw bevind zich Roosterfish, één van de oudste bars van de westkust. Maar is nog steeds hip, wat mede komt door de homo-erotische expositie die er te bewonderen is.

Santa Barbara

Wanneer je langs de kust doorrijdt, kom je aan in Santa Barbara. Vanaf de pier kun je waterscooters zien en van een lunch uit de zee genieten. We spreken er een oud werknemer van Doris Day. Deze man bouwde ooit haar huis hier aan de kust en hij vertelde dat de sympathiek ogende zangeres een “real bitch” schijnt te zijn. De man verdient nu zijn geld als drummer maar is voornamelijk te vinden op de 140 jaar oude pier. Waarvandaan hij met wat vrienden uitkijkt over het water met een biertje in zijn hand.

Naast de pier heeft de stad een fijne winkelstraat met onder andere Abercrombie and Fitch, Vans en Urban Outfitters. Genoeg voor een hele dag shopplezier.

Hearst Castle

Van de snelweg gelegen, vind je op een berg het kasteel van William Randolph Hearst. Een landgoed dat het verhaal van een zakenman verteld die met recht een krantenmagnaat genoemd mag worden. Van het vermogen dat hij opbouwde heeft hij samen met architect Julia Morgan een kasteel gebouwd dat 41 badkamers telt, 2 zwembaden en een dierentuin. Bij binnenkomst krijg je een film te zien over hoe de man zijn imperium opbouwde en een impressie van de feestjes die hij gaf voor vrienden en beroemdheden. Leden van de familie mogen vandaag de dag nog steeds gebruikmaken van de zwembaden, al is het dan buiten openingstijden. Een bewaker verteld dat ook toeristen wel eens een duik nemen, maar dat daar vervolgens een hoop papier werk aan te pas komt wanneer ze uit het zwembad getrokken zijn.

De dierentuin bestaat overigens niet meer, tijdens de Tweede Wereldoorlog is het leeggehaald en zijn de dieren ondergebracht in omliggende dierentuinen, omdat Hearst zekerheid wou voor deze dieren in moeilijke tijden. Gratis gaf hij alles weg, van zijn zebra’s tot de dromedaris.


San Francisco

Eenmaal aangekomen op de eindbestemming San Francisco, de stad van Harvey Milk, bezoeken we Pier 39, Lombarth street en nemen we plaats in de beroemde kabeltram. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden, zoals vele nog onbekende bijzonderheden. Neem de gratis Weinstein Gallerie aan de Geary Street, waar o.a. Marc Chagall hangt, afgewisseld met Picasso. En de Golden Gate Bridge is mooi, maar het onbekende Bay Bridge Baby evengoed (en dat zonder toeristen). Lekker eten kun je doen in de Italiaanse wijk bij restaurant “the Stinking Rose”. Een restaurant waar het belangrijkste ingrediënt knoflook is. Je eet er aan een marmeren tafel voor nog geen 20 dollar per persoon. Little Italy grenst aan China Town, waar je verse groenten en fruit kopen kunt.

Wil je de stad nu wat beter leren begrijpen, bezoek dan het kleine “Alcove Theatre”. Hier vertonen ze hun eigen productie: “Absolutly San Francisco”. Aan de hand van verschillende karakters wordt het leven in deze stad geïllustreerd. Het is geen must om te zien, maar wel een erg leuke manier om de stad wat beter te leren kennen. Kaarten haal je met korting op het Union Square, op de dag van de voorstelling.

Tips:

Slapen kun je prima doen in één van de vele motels aan de kant van de weg. Per kamer betaal je rond de €60 en dan is het ontbijt inbegrepen. Van zo’n ontbijt hoef je dan weer niet veel te verwachten, maar de zwembaden bij de motels maken veel goed. In vrijwel elke overnachtingsmogelijkheid heb je de beschikking over een gratis WIFI-verbinding, ideaal wanneer je even op Grindr kijken wilt of er nog leuke mannen in de buurt te vinden zijn.

Een bezoek brengen aan Amerika kan haast niet zonder het hebben van een auto. Deze zijn te huren rond elke luchthaven. Een shuttle busje brengt je er gratis heen. Voor € 80,- per dag of €350,- per week huur je al een fijne grote Amerikaanse four-wheel drive.